Koreaanse Kimchi
💡 Recept uit Fase 3: Levensfase van het Momentum Lifestyle Programma.
Kimchi, een gefermenteerd bijgerecht oorspronkelijk uit Korea, kent talloze varianten, maar de bekendste is toch wel de kool kimchi, die gefermenteerde Chinese kool als basis heeft. Tijdens het fermentatieproces floreren natuurlijke goede bacteriën in het voedsel. Deze bacteriën voeden zich met de suikers en het zetmeel in de Chinese kool en andere ingrediënten, wat resulteert in de vorming van melkzuur (volledig vegan). Dit geeft kimchi zijn kenmerkende zure smaak.
Deze goede bacteriën, ook wel probiotica genoemd, dragen bij aan een gezonde spijsvertering en een sterk immuunsysteem. Bovendien maakt het fermenteren het voedsel gemakkelijker verteerbaar en verlengt het de houdbaarheid van het product. De aanwezige groenten in kimchi, rijk aan vitaminen, mineralen en vezels, dragen ook bij aan de gezonde eigenschappen van dit gerecht.
Bereidingstijd
- 25 minuten
Ingrediënten
- 1 Chinese kool
- 100 gram grof zeezout
- Een bos radijsjes (of 250 gram daikon/rettich) in dunne plakjes gesneden
- Een bosje bosuitjes in schuine ringen gesneden
- Halve winterwortel, julienne gesneden
- Doosje bieslook
Voor de peperpasta:
- 7 tenen knoflook
- 1 ui gesnipperd
- 4 cm gember geschild en in plakjes gesneden
- 3 volle el chilivlokken (of Koreaanse pepervlokken 'gochugaru')
- 1 volle el chilipoeder
- 12 gram kokosrasp (niet keto: rijstbloem)
- 2 tl stevia (niet keto: suiker)
- 30 ml vissaus
- 40 ml water
- 1 tl Japanse sojasaus
- 2 tl (rijst)azijn
Bereidingswijze
1. Verwijder de harde kern uit de Chinese kool en snijd de kool in grove stukken van ongeveer 4x4 cm. Was de kool grondig in een grote bak, spoel deze af en besprenkel met het zout. Zorg ervoor dat de kool volledig onder water staat en laat het 2 uur weken. Roer de kool elke 30 minuten even door.
2. Terwijl de kool aan het pekelen is, kun je ondertussen de weckpotten steriliseren door ze af te wassen en volledig te laten drogen. Plaats ze vervolgens 20 minuten in een voorverwarmde oven op 130 graden Celsius.
3. Doe alle ingrediënten voor de peperpasta in een blender en mix tot een gladde saus.
4. Spoel de gekweekte kool goed af en proef of deze licht zout is. Als dat het geval is, voeg dan de gesneden wortel, radijsjes en bosui toe en meng alles goed door elkaar.
5. Trek plastic handschoenen aan en voeg geleidelijk de pepersaus toe aan de groenten, terwijl je de saus goed inmasseert.
6. Verdeel de kimchi gelijkmatig in de weckpotten en druk elke laag stevig aan. Zorg ervoor dat de peperpasta de bovenkant goed bedekt, maar laat ongeveer 2 cm ruimte aan de bovenkant.
7. Laat de potten met de kimchi gedurende twee dagen op kamertemperatuur staan. Na één dag, ontlucht de potten even en druk de kimchi opnieuw goed aan met een lepel.
8. Bewaar de kimchi in de koelkast (2-3 weken) en geniet van deze heerlijke, gezonde en gefermenteerde delicatesse als bijgerecht bij verschillende maaltijden.
Let op: Als je om welke reden dan ook een zoutarm dieet volgt, is kimchi mogelijk niet geschikt voor jou.
Afslanken en lekker eten met Momentum
Dit recept is één van de recepten van het Momentum 3 Fasenplan, een gezonde afslankkuur met echt vers eten, zoals het hoort. Momentum bestaat uit een uitgebalanceerd voedingsplan met ondersteunende voedingssupplementen en indien gewenst (online-)begeleiding. Na het volgen van het Momentum Fasenplan heb je een gezonde levensstijl aangeleerd en wil je nooit meer anders.