"Skinny Fat" - Wat betekent het en wat kun je eraan doen?

"Skinny Fat" - Wat betekent het en wat kun je eraan doen?

Overgewicht en obesitas is een groot probleem in het Westen. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen met een normaal BMI, wél gezond is. Heb je ooit gehoord van de term "skinny fat"? Het is een uitdrukking die wordt gebruikt om mensen te beschrijven die slank lijken in kleding, maar eigenlijk een hoger percentage lichaamsvet hebben dan gezond is.

Hoewel ze misschien een normaal gewicht hebben op de weegschaal, hebben ze een laag spiermassa en een hoog vetgehalte. Deze combinatie kan risico's met zich meebrengen voor de gezondheid en het welzijn. Als je te weinig spiermassa hebt, kan je lichaamshouding verslechteren waardoor je bijvoorbeeld rugpijn kan krijgen. En te veel visceraal buikvet verhoogt de kans op een aantal metabole aandoeningen. 

Laten we eens dieper ingaan op wat "skinny fat" precies betekent en welke stappen je kunt nemen om ermee om te gaan.

Wat is "skinny fat"?

"Skinny fat" is een situatie waarin iemand een slank of normaal uiterlijk heeft, maar een ongunstige lichaamssamenstelling heeft. Dit betekent dat het vetpercentage relatief hoog is in vergelijking met de spiermassa. Je hebt mensen die een relatief gezond gewicht hebben (of een normaal BMI), die toch skinny fat zijn. Het probleem is dat ze over het algemeen te veel (visceraal) lichaamsvet hebben en te weinig spieren.

Met andere woorden, of je skinny fat bent heeft alles te maken met je lichaamssamenstelling. Dat wil zeggen, hoeveel van je lichaamsgewicht bestaat uit vetmassa en vetvrije massa. Er bestaat niet echt een strakke definitie voor skinny fat, maar voor mannen kan dit zich voordoen indien ze een vetpercentage hebben tussen 10 en 20%. Voor vrouwen is dit ongeveer 20-30%. Indien je vetpercentage nog hoger is, heb je meestal ook overgewicht.

Mensen met een sedentaire levensstijl en ongezonde eetgewoonten hebben vaak de neiging om in deze categorie te vallen. 

De risico's van "skinny fat"

Iemand die skinny fat is, kan minstens even ongezond zijn als iemand met echt overgewicht. Vooral wanneer je ook veel visceraal vet meedraagt, is de kans groot dat je lijdt aan een aantal metabole aandoeningen zoals insuline resistentie, hoge cholesterol en triglyceride levels en een te hoge bloeddruk.

Het is belangrijk om te begrijpen dat visceraal vet dieper in het lichaam wordt opgeslagen, rond belangrijke organen zoals de lever, alvleesklier en nieren. Een teveel aan visceraal vet kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder ontstekingen en hoge bloeddruk.

Hoewel iemand er dus slank kan uitzien, kan een te hoog vetpercentage leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals:

 1. Verhoogd risico op chronische ziekten: Hoog lichaamsvet, zelfs als je slank bent, kan het risico op hartziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk en andere chronische aandoeningen vergroten.
 2. Verminderde metabolische gezondheid: Een ongezonde lichaamssamenstelling kan leiden tot een vertraagd metabolisme en moeilijkheden bij het verbranden van calorieën.
 3. Verminderde spierkracht en functie: Een gebrek aan spiermassa kan leiden tot verminderde kracht, mobiliteit en algehele fysieke prestaties.

  Hoe worden mensen skinny fat?

  Er zijn een aantal factoren die kunnen leiden tot een skinny fat lichaamssamenstelling, zoals:

  • Gebrek aan fysieke inspanning (langdurig zitten en een gebrek aan lichaamsbeweging)
  • Je eet te weinig (en onvoldoende eiwitten voor behoud spiermassa)
  • Je eet ongezond (bewerkte koolhydraten, transvetten, en een dieet dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen en suikers)
  • Je doet te veel cardio (hardlopen, joggen) en te weinig krachttraining

   Wat kun je eraan doen?

   Het goede nieuws is dat "skinny fat" omkeerbaar is, en er zijn stappen die je kunt nemen om je lichaamssamenstelling te verbeteren en je gezondheid te bevorderen.

   1. Krachttraining: Een van de meest effectieve manieren om "skinny fat" aan te pakken, is door krachttraining toe te voegen aan je trainingsroutine. Het opbouwen van spiermassa helpt je metabolisme te verhogen en overtollig vet te verbranden. 

    Wat veel mensen niet weten is dat het opbouwen en onderhouden van spiermassa net zo belangrijk is voor je gezondheid als visceraal vet verliezen en slank blijven.

   2. Cardiovasculaire oefeningen: Naast krachttraining is het belangrijk om ook regelmatig aan cardiovasculaire oefeningen te doen. Dit helpt bij het verbranden van calorieën en verbetert je algehele conditie.
   3. Gezond eten: Voed je lichaam met voedzame, evenwichtige maaltijden. Focus op magere eiwitten, volle granen, groenten, fruit en gezonde vetten. Vermijd overtollige suikers en bewerkte voedingsmiddelen. Als je overtollig buikvet wilt kwijtraken dan is het volgen van een duurzaam Lifestyle Programma een effectieve manier om je overgewicht aan te pakken. 
   4. Voldoende slaap: Slaap is essentieel voor een gezond lichaam en een optimale lichaamssamenstelling. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt.
   5. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water om je stofwisseling te ondersteunen en je lichaam goed te laten functioneren.

    Conclusie

    "Skinny fat" is een situatie waarbij iemand er slank uitziet maar een ongunstige lichaamssamenstelling heeft met een hoog vetpercentage en weinig spiermassa. Hoewel het esthetisch gezien geen probleem lijkt, kan het risico's met zich meebrengen voor de gezondheid.

    Onthoud daarom goed: je BMI zegt niets. BMI van iemand die skinny fat is, lijkt op het eerste gezicht namelijk gezond en niks mis mee. Dit kan erg verraderlijk zijn, aangezien iemand met een gezond BMI alsnog te veel overtollig vet kan hebben.

    Gelukkig is het omkeerbaar door middel van krachttraining, cardiovasculaire oefeningen en een gezond dieet. Door deze veranderingen aan te brengen, kun je je algehele gezondheid verbeteren en je welzijn bevorderen. Onthoud dat een gezonde levensstijl en consistente inspanningen de sleutel zijn tot het bereiken van een evenwichtige en gezonde lichaamssamenstelling.

    Verlies ongezond ( visceraal) lichaamsvet met het Momentum Lifestyle Programma

    Momentum is een effectief programma waarmee je op gezonde wijze gewicht verliest en misschien nog wel belangrijker: leert om je streefgewicht te behouden. Het is niet alleen geschikt voor mensen met overgewicht, maar ook voor mensen met een onregelmatige vetverdeling. Daarnaast voor iedereen die wil leren wat een gezond voedingspatroon inhoudt. Het Momentum Lifestyle Programma is een totaalpakket met een 3-fasenplan, dieetoverzicht, boodschappenlijstjes en 100% natuurlijke voedingssupplementen die je helpen bij het afslanken. 


    Oudere posts Nieuwe posts