Het belang van bioritme voor gewichtsverlies

Het belang van bioritme voor gewichtsverlies

3 tips voor gewichtsverlies door een gezond bioritme

Slaap is belangrijk, dat is geen nieuws. Het zal je wellicht verbazen hoeveel aspecten een goede nachtrust kunnen verstoren! Onze hersenen en ons lichaam houden nog altijd rekening met een duidelijk verschil tussen dag en nacht, alleen is dat verschil een beetje verstoord geraakt. En juist voldoende slaap is belangrijk als je gewicht wilt verliezen. Onderzoek heeft een link gelegd tussen slaaptekort aan de ene kant en een hogere zoetbehoefte én een hogere BMI aan de andere kant.

Het verschil tussen dag en nacht waar ons lichaam nog rekening mee houdt, is als volgt:

 
Dag Nacht
Licht Donker
Eten/drinken Vasten
Bewegen Rusten/slapen

Altijd licht

We hebben elektriciteit, waardoor we altijd het licht aan kunnen doen als het donker wordt. We hebben ‘s avonds ook vaak meer dan één scherm in onze buurt, met de tv aan en de laptop of tablet bij de hand. Ook dit is licht! En laat licht nou net ons lichaam een seintje geven dat het nog géén tijd is om te gaan slapen! Heel specifiek: het gaat om het blauwe licht. Blauw licht straalt onder andere vanaf het scherm van je tv, laptop, tablet en telefoon. Dus je kunt je voorstellen wat het met je doet als je nog even tv kijkt in bed vlak voor je wilt gaan slapen.

Altijd eten en drinken

Naast licht, hebben we ook de luxe dat we altijd eten en drinken binnen handbereik hebben. Er staat in ieder huishouden een koelkast te zoemen, het gemiddelde huis heeft een goedgevulde voorraadkast, er komt schoon drinkwater uit de kraan en thee en koffie zijn in een handomdraai gemaakt. ’s Avonds nog even een handje noten met een wijntje, of een kopje thee met een stukje chocola, het is heel makkelijk. Doe je dit te laat op de avond, dan begrijpt je lichaam – dat zich al aan het voorbereiden was op de nacht – niet helemaal wat er gebeurt, want je activeert rond bedtijd je spijsvertering.

Te laat bewegen

Naast de invloed van licht en eten op ons bioritme, heeft te veel beweging in de avond ook invloed op onze nachtrust. Intensieve beweging verhoogt namelijk de hoeveelheid cortisol in je bloed. Niet per sé slecht, maar niet de bedoeling als je juist tot rust wilt komen. Cortisol piekt ’s morgens – onder andere door het opkomen van de zon (licht!) – om je wakker te maken. Cortisol neemt vervolgens in de loop van de dag weer af om ruimte te maken voor melatonine als het donker wordt. Blijf je te lang actief, dan krijgt melatonine geen kans; melatonine heb je juist nodig om slaperig te worden. Dus als je ’s avonds om 20.00u nog uitgebreid naar de sportschool gaat, of nog 10 km gaat hardlopen, dan stel je de productie van melatonine uit. Een rustig rondje met de hond lopen is overigens wel prima, het gaat om inspanning buiten je comfortzone.

Effect van bioritme op gewichtsverlies

Als je slaapt, is je lichaam nog steeds actief, onder andere met herstelwerkzaamheden en verwerking van gebeurtenissen van de dag. Ook is de nacht het ideale moment voor vetverbranding! Voor vetverbranding is zuurstof nodig en om zuurstof bij de cellen te krijgen, is rust nodig. Zuurstof zet vetzuren door middel van oxidatie om naar energie in de mitochondriën (de energiefabriekjes in de cellen).

Gedurende de dag kun je in de vetverbranding komen en blijven door matige aerobe beweging (wandelen of fietsen zonder buiten adem te raken) en stressvolle situaties altijd af te sluiten met een moment van rust. Maar er is dus nog veel meer winst te behalen als je bioritme goed is, zodat je ’s nachts goed kunt slapen en je lichaam echt tot rust kan komen!

3 tips voor gewichtsverlies door een gezond bioritme

Om een gezond bioritme te handhaven, kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

1. Zelfde tijd opstaan, zelfde tijd naar bed gaan, ook in het weekend

Iedere keer dat je uitslaapt, creëer je voor je lichaam een “jetlag”. Misschien ervaar je dat niet zo, het effect werkt wel door. Plus, als je bioritme goed is, ben je ’s morgens gelijk goed wakker, ook zonder wekker!

2. Eten, drinken en (actief) bewegen als het buiten licht is, rusten en vasten als het donker is

Dus, niet meer eten na uiterlijk 20.00u, maar nog een blokje om met de hond kan prima. Probeer ook geen koffie meer te drinken na 14.00u ’s middags, cafeïne is ook van invloed op je bioritme.

3. Vermijd ’s avonds zoveel mogelijk blauw licht en zet de grootste lampen uit, steek eventueel wat kaarsen aan voor wat meer sfeerverlichting en probeer de tv bijtijds uit te zetten

Kun je echt niet zonder tv, laptop of tablet ’s avonds, dan kun je een speciale bril kopen die blauw licht blokkeert. Veel laptops en tablets hebben een instelling die – naarmate de avond vordert – vanzelf het blauwe licht uit je beeldscherm filtert. Succes met wakker blijven!


Oudere posts Nieuwe posts