Low Carb lasagne met courgette en aubergine
Lasagne Light? Ja echt. Of nou ja, een lichte variant op de klassieker in elk geval. Low carb, gezond en superlekker. Je mist de lasagnebladen niet eens! Misschien overbodige info, maar wil je het ècht gezond aanpakken, kies dan voor biologische groenten. We weten het; goed voor jou, maar niet altijd voor je portemonnee. Was in elk geval de groenten goed.
Bereidingstijd
- 30 minuten
Ingrediënten (4 personen)
- 500 gr rundergehakt van de slager
- 2 eieren
- 1 aubergine
- 1,5 courgette
- 250 gr champignons
- 2 middelgrote uien
- 500 gr tomaten
- 1 teen knoflook
- 1 blikje tomatenpuree (140 gr, liefst bio)
- 1 tl sambal
- Paar takjes verse basilicum
- Olijfolie
- Paprikapoeder
- Peper
- Optioneel: stukje Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de aubergine in dunne plakken en grill de plakken even kort aan beide kanten. Doe hetzelfde met de courgette (kaasschaaf = handig) en leg de plakken aan de kant. Snipper de uien, snijd de champignons en overgebleven halve courgette in kleine blokjes.
Bak de uien, champignons en courgette op hoog vuur bruin in een klein scheutje olijfolie. Zet het vuur lager, snijd intussen driekwart van de tomaten in blokjes, en voeg toe. Kan gewoon met pitjes en al, gezond juist! Voeg als laatst het gehakt toe aan het mengsel en blijf goed roeren. Je zult zien dat er vocht van het mengsel afkomt, waardoor extra olie niet nodig is. Kruid naar smaak met een theelepel sambal, wat paprikapoeder en verse peper. Tot slot voeg je de tomatenpuree toe en roer je even goed door, zodat het echt een saus wordt. Let op: geen water toevoegen, want dan wordt de lasagne te nat.
Laat de saus pruttelen en vet in de tussentijd een ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem met de gegrilde aubergineplakken met daaroverheen een eerste laag saus. Maak een volgende laag met courgette en saus en herhaal dit tot je door de groenten en saus heen bent.
Waar de 2 eitjes voor zijn? Die vormen een prachtig alternatief voor nogal vette bechamelsaus! Kluts ze in een kommetje en giet over de lasagne. Snijd de overgebleven tomaten in dunne plakken, verdeel deze over de lasagne en doe de schaal zo’n 10 minuten in de oven. Gratineren met een beetje parmezaan is heerlijk, maar hóéft niet….
Haal de ovenschaal na ongeveer 10 minuutjes uit de oven, garneer af met wat verse basilicum en klaar = Kees. Het lijkt een heel verhaal, maar echt, hij staat in no-time op tafel…
Geniet!
Afslanken en lekker eten met Momentum
Dit recept is één van de recepten van het Momentum 3 Fasenplan, een gezonde afslankkuur met echt vers eten, zoals het hoort. Momentum bestaat uit een uitgebalanceerd voedingsplan met ondersteunende voedingssupplementen en indien gewenst (online-)begeleiding. Na het volgen van het Momentum Fasenplan heb je een gezonde levensstijl aangeleerd en wil je nooit meer anders.