Bietenstamppot met knolselderij en gehaktballen

Bietenstamppot met knolselderij en gehaktballen

Oké, de knolselderij schillen en schoonmaken duurt even, maar staat die eenmaal op, dan is deze bietenstamppot zo gefixt! En het mooie is: het voelt als valsspelen tijdens fase 1. Want geloof ons, dit is een volwaardige stamppot. Winterse kost die gewoon eigenlijk altijd lekker is… 

Bereidingstijd

  • 50 minuten

Ingrediënten (4 personen) 

  • 750 gr bieten, geschild en voorgekookt
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 knolselderij
  • 400 gr rundergehakt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • Flinke scheut natuurazijn
  • 1 el tamarinde
  • 1 tl sambal
  • 1 tl paprikapoeder
  • Peper, zout

Bereidingswijze

Zoals gezegd, eerst de knolselderij schillen, schoonmaken, in stukjes snijden en koken in een pan heet water tot het zacht is. Snijd vervolgens de bieten fijn en kook in een pannetje water met de gesnipperde ui en een flinke scheut azijn. Kruid het gehakt met een scheut tamarinde saus, een tl sambal en een tl paprikapoeder en draai er 4 gelijke ballen van.

Zet vervolgens (bij voorkeur een gietijzeren) braadpan op en schroei de ballen dicht. Giet er wat water bij en zet het vuur lager. In de tussentijd giet je de knolselderij (als deze zacht genoeg is) af en pers je de knoflookteen erdoorheen. Pureer met de staafmixer.

Keer de ballen om en om en voeg af en toe wat water toe, zodat de ballen lekker juicy blijven. Op die manier voorkom je ook dat al het vocht uit het vlees wordt getrokken. Als de gehaktballen gaar zijn (zo’n 10 minuten om en om), voeg je nog een klein beetje water en wat sambal toe, zodat er een jus ontstaat. Daarin bak je de knolselderijpuree nog even kort mee.

Giet de bietjes af en proef of ze op smaak zijn. Een scheutje azijn is zo toegevoegd. Stamp de knolselderij vervolgens door de bietjes. Tip: Doe eerst de hellft erdoorheen en dan naar smaak steeds wat meer. Je kunt de overgebleven knolselderij immers altijd gebruiken voor een ander gerecht.

Snijd de gehaktballen eventueel doormidden, verdeel over de borden, schep de stamppot op en maal er nog wat verse peper (en eventueel naar smaak wat zout) overheen.

Eet smakelijk!

Afslanken en lekker eten met Momentum

Dit recept is één van de recepten van het Momentum 3 Fasenplan, een gezonde afslankkuur met echt vers eten, zoals het hoort. Momentum bestaat uit een uitgebalanceerd voedingsplan met ondersteunende voedingssupplementen en indien gewenst (online-)begeleiding. Na het volgen van het Momentum Fasenplan heb je een gezonde levensstijl aangeleerd en wil je nooit meer anders.


Oudere posts Nieuwe posts