Zelf Jam Maken: 5 Handige Tips

Zelf jam maken: 5 handige tips

Of je nu een doorgewinterde jam-maker bent of net begint aan je jam-avontuur, het zelf maken van jam biedt een geweldige kans om te genieten van de heerlijke smaak van vers fruit zonder de overtollige suikers en conserveermiddelen die je in commerciële jams vaak tegenkomt. Het goede nieuws is dat je zelf de controle hebt over de ingrediënten die je gebruikt, waardoor je gezonde en smaakvolle jam kunt creëren met vers biologisch fruit. In deze blog delen we vijf handige tips die je op weg helpen naar het maken van de perfecte, gezonde jam!

Tip 1: Kies Biologisch Fruit

De sleutel tot het maken van overheerlijke, gezonde jam is het selecteren van vers, biologisch fruit. Kies fruit dat rijp is, maar niet overrijp, want dat zorgt voor de beste smaak en textuur. Combineer verschillende soorten fruit om complexe smaken te creëren. Denk aan combinaties zoals aardbei en framboos, perzik en abrikoos, of bosbessen en bramen. Het biologische aspect zorgt ervoor dat je jam vrij is van pesticiden en andere schadelijke stoffen, waardoor je bewuste keuzes maakt voor je gezondheid.

Tip 2: Beperk de Toegevoegde Zoetstoffen

Een van de voordelen van zelfgemaakte, gezonde jam is dat je de hoeveelheid suiker kunt controleren. Probeer minder suiker toe te voegen dan traditionele recepten aangeven. Je kunt alternatieve zoetstoffen gebruiken, zoals honing, ahornsiroop of stevia, om de natuurlijke zoetheid van het fruit aan te vullen. Experimenteer met verschillende hoeveelheden en proef tussendoor om de perfecte balans te vinden die bij jouw smaak past en maak bewuste keuzes voor minder suikerinname.

Tip 3: Gebruik Pectine Verstandig

Pectine is een natuurlijk verdikkingsmiddel dat van nature voorkomt in fruit. Sommige fruitsoorten bevatten meer pectine dan andere, zoals appels, citrusvruchten en kweeperen. Als je gezonde jam met een lagere pectine-fruitsoort maakt, kun je wat pectine toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken. Kies voor natuurlijke pectinebronnen, zoals citroensap en appelpulp.

Tip 4: Let op de Kooktijd

Het juist beheren van de kooktijd is essentieel om een perfecte textuur en smaak te krijgen voor je gezonde jam. Kook de jam niet te lang, anders verlies je de frisheid van het fruit en kan het te dik worden. Gebruik een thermometer om de temperatuur te controleren; de jam moet ongeveer 104°C bereiken voor een goede gelling. Haal de jam van het vuur zodra deze de gewenste temperatuur heeft bereikt om te voorkomen dat deze overgaat. Maak bewuste keuzes bij het koken van je jam om de beste smaak te bereiken.

Tip 5: Je Zelfgemaakte Jam Bewaren

Om optimaal van je zelfgemaakte, gezonde jam te genieten, is het belangrijk om te weten hoe je deze moet bewaren. Zorg ervoor dat je schone, gesteriliseerde potten gebruikt om de jam in te bewaren. Vul de potten tot net onder de rand, sluit ze goed af en draai ze om. Hierdoor creëer je een vacuümafdichting die de houdbaarheid van de jam verlengt.

Bewaar je jam op een koele, donkere plaats, zoals een voorraadkast. Eenmaal geopend, bewaar je de jam in de koelkast en consumeer je deze binnen enkele weken. Deze bewuste keuzes zorgen ervoor dat je gezonde jam vers blijft en zijn smaak behoudt.

Met deze vijf handige tips ben je goed op weg naar het maken van gezonde, biologische jam die barst van de smaak en vrij is van toegevoegde suikers. Experimenteer, ontdek nieuwe fruitcombinaties en deel je heerlijke creaties met vrienden en familie.

Het maken van je eigen jam is niet alleen leuk, maar ook een geweldige manier om van de zomerse overvloed van vers fruit te genieten, terwijl je gezond en bewuste keuzes maakt voor jezelf en je dierbaren.

Gezond afvallen doe je met Momentum! 

Momentum is een effectief programma waarmee je op gezonde wijze gewicht verliest en misschien nog wel belangrijker: leert om je streefgewicht te behouden. Het Momentum Lifestyle Programma is een totaalpakket met een 3-fasenplan, dieetoverzicht, boodschappenlijstjes en 100% natuurlijke voedingssupplementen die je helpen bij het afslanken. 

Om af te slanken en je behaalde gewicht vervolgens vast te houden, is meer nodig dan een tijdelijk dieet. Daarom heeft Momentum® een doelgericht 3 Fasenplan ontwikkeld: 

✔️ De Dieetfase (27 dagen) staat in het teken van afslanken 

✔️ De Stabilisatiefase duurt 21 dagen, waarin je dieet wordt aangevuld

✔️ De Levensfase bestaat uit richtlijnen voor een gezonde levensstijl

Let op: het programma is niet alleen geschikt voor mensen met overgewicht, maar ook voor mensen met een onregelmatige vetverdeling. Daarnaast voor iedereen die wil leren wat een gezond voedingspatroon precies inhoudt!


Oudere posts Nieuwe posts