Wereld Veganismedag: 4 tips om af te vallen zonder dierlijke producten

Wereld Veganismedag: 4 tips om af te vallen zonder dierlijke producten

Op 1 november is het Wereld Veganismedag. Een dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor het fenomeen veganisme en wat dit voor impact heeft.

Met een veganistisch eetpatroon eet je in ieder geval geen dierlijke voeding. Wanneer je een veganistische levensstijl naleeft, maak je helemaal geen gebruik van dierlijke producten: geen leer, geen kaas, geen shampoo getest op dieren. Dan hebben we het dus niet alleen over voeding, maar ook over kleding, activiteiten als sport of een bezoek aan de dierentuin en huishoudelijke producten.

Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor een veganistisch voedingspatroon. Twee redenen die we het meest horen, zijn dierenleed en het milieu.

Veganisme is geen dieet

Veganistische voeding is geen dieet of eetpatroon dat is bedoeld om gewicht te verliezen. Via een plantaardig voedingspatroon, gebaseerd op volwaardige en natuurlijke producten, kun je natuurlijk wel een gezond gewicht bereiken. En als je gevarieerd, kleurrijk en onbewerkt eet, zoals: groente, fruit, noten, zaden, granen en peulvruchten, dan krijg jij alle vitamines en mineralen binnen die je nodig hebt.

De basisprincipes van veganistisch afvallen zijn precies hetzelfde als voor elk ander dieet. De belangrijkste zijn een calorietekort, het eten van voldoende eiwitten en lichaamsbeweging.

4 tips om af te vallen met een plantaardig dieet

 1. Zorg voor de juiste macro's
  Eet voldoende groenten en fruit, en vul dit aan met noten, zaden, pitten, granen, kruiden en oliën. Als je deze in de juiste verhouding eet, dus de balans vindt tussen vetten, koolhydraten en eiwitten, gaat afvallen als een speer.
 2. Vers in plaats van klant-en-klaar
  Kant-en-klare producten zijn vaak caloriebommen. Dit geldt evengoed voor veganistische varianten. Burgers, lasagne, een diepvriespizza en andere kant-en-klaarmaaltijden bevatten vaak toegevoegde suikers, verzadigde vetten, grote hoeveelheden zout, smaakversterkers en andere dingen die je niet nodig hebt. Maak dus zoveel mogelijk vers.
 3. Beweeg voldoende
  Lichaamsbeweging is gezond, het geeft je een goed gevoel, onderhoudt je spieren en je verbrandt er extra calorieën mee.
 4. Vul aan met supplementen
  Wanneer je veganistisch eet kunnen tekorten optreden wanneer je voedingspatroon niet voldoende gevarieerd en uitgebalanceerd is. Tekorten kunnen optreden in eiwitten, maar ook in vitamines en mineralen waaronder vitamine B12, vitamine B1 en B2 en de mineralen ijzer en calcium.Omdat vitamine B12 van nature enkel in dierlijke producten voorkomt, is het advies voor veganisten om vitamine B12 via verrijkte producten in te nemen, zoals sojadrank, of een B12-supplement te slikken.

Oudere posts Nieuwe posts