Gezond afvallen? Hét geheim van verantwoorde recepten.

Gezond afvallen lijkt soms bijna een soort tovenarij. Men neme een x-aantal uur beweging, een vleugje van de juiste voedingsstoffen en een paar gezonde maaltijden. Hop, een paar kilo minder. Zo werkt ‘t natuurlijk niet helemaal. Verantwoord afvallen is een lifestyle, een manier van leven die je lang (jaren!) vol kunt houden. Zonder jezelf van alles te verbieden of verplichten. De basis van gezond afvallen zit ‘m in gezonde recepten. Met deze tips flans jij die in een handomdraai in elkaar!

Tip 1: Maak een weekmenu

Heb je het gezond koken nog niet helemaal in de vingers? Maak het jezelf makkelijk door een weekmenu op te stellen! Ga er even goed voor zitten en besluit zo in één keer wat je de hele week gaat eten. Houd daarbij rekening met wanneer en hoe vaak per week je boodschappen doet, en tot wanneer de verse ingrediënten goed blijven.

Zo zorg je ervoor dat je niet iedere dag opnieuw hoeft te bedenken wat je gaat maken en of het wel gezond is. Bovendien kun je in één oogopslag zien of je menu gevarieerd is. Oftewel: of je wel genoeg van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook dát is ontzettend belangrijk om op een gezond gewicht te komen.

Wil je graag wat extra hulp bij het opstellen van een weekmenu voor een gezond dieet? Kijk dan hier voor lekkere en makkelijke recepten.

Tip 2: Vervang voedsel door een gezonde variant

Vrijdag frietdag hoef je niet over te slaan. De vette hap uit de frituur is misschien niet zo’n goed plan, maar je kunt ook zelf frietjes maken van zoete aardappel. Een bord spaghetti maak je lichter door de pasta (deels) te vervangen door courgetti, witte rijst kun je vervangen door bloemkoolrijst en een broodje hamburger tover je om tot hamburgersalade!

Wat ook goed kan helpen, is het aanpassen van je porties. Eet je normaal, zeg, 30% groente, 30% vlees en 40% koolhydraten, zoals pasta of rijst? Schuif daar dan wat in: schep minder pasta op en méér groente. Met koolhydraatarme recepten kom je vaak al een heel eind. Zo hoef je niet in te leveren op smaak om toch af te vallen.

Tip 3: Ga foodpreppen

Foodpreppen, je eten vooraf klaarmaken, is een slimme methode om jezelf op het gezonde pad te houden. Zo heb je altijd een goede maaltijd in de buurt en is de verleiding om pizza te bestellen al een stuk kleiner. Las één kookavond of -middag in en bereid alvast wat slanke recepten voor de komende dagen voor. Verzamel alles in bakjes, laat het goed afkoelen en zet het daarna in de vriezer of in de koelkast. Ook handig: label de bakjes alvast met ‘ontbijt’, ‘lunch’ of ‘snack’.

Houd bij het foodpreppen wel rekening met de kwaliteit van het eten. Spinazie is bijvoorbeeld niet zo geschikt om opnieuw op te warmen, er komen dan zelfs schadelijke stoffen vrij. Maaltijden vol met groenten die je wel goed vooraf klaar kunt maken zijn bijvoorbeeld deze havermoutpannenkoeken voor een gezond ontbijt, andijviestamppot met zoete aardappel of salade met appel en bietjes.

Tip 4: Haal je eten bij een speciaalzaak

Bij een groenteboer, vishandel of rechtstreeks bij de boer of tuinder. Niet alleen sponsor je daar de lokale ondernemers mee, je bent je op die manier ook bewuster van wat je koopt en wat je in huis haalt. Je gooit niet zomaar van alles in je winkelwagen, ontloopt de mierzoete paden van de supermarkt én hebt uiteindelijk kwalitatief goede producten. Vers is lekker, vers is gezond. Nóg een extra voordeel? Je wordt uitgedaagd om thuis aan de slag te gaan met je verse producten. Google het ingrediënt (of scroll door de recepten van Momentum!), knutsel wat in elkaar en voeg zo lekkere én gezonde recepten toe aan je repertoire. 

Gezond afvallen doe je met gezonde recepten

Zie je? Verantwoord afvallen betekent niet dat je selderij moet knagen bij de borrel. Het gaat om de balans en om een lange adem. Bestel je toch een keer een patatje oorlog of neem je een stuk taart, weet dan dat je volgende maaltijd gewoon weer voedzaam gaat zijn. Zo blijft het leuk en haalbaar. 


Oudere posts Nieuwe posts