Genieten van de Decembermaand Zonder je Gezonde Levensstijl te Verliezen: 5 Tips voor Balans

Genieten van de Decembermaand Zonder je Gezonde Levensstijl te Verliezen: 5 Tips voor Balans


Wow, het einde van het jaar begint te naderen, en de decembermaand staat voor de deur. Voor velen van ons is dit de meest magische tijd van het jaar, maar het kan ook een bron van zorgen zijn, vooral als je het hele jaar hard hebt gewerkt aan je gezondheid en welzijn.

De verleidingen van feestelijke lekkernijen en uitgebreide diners kunnen je gezonde levensstijl flink op de proef stellen. Het is niet gek om angstig te zijn over het behouden van je gezonde gewoonten te midden van al het feestgedruis.

Maar laten we samen die angsten over gewichtstoename loslaten en ons vooral richten op het vieren van de decembermaand met plezier én gezondheid.

In deze blog delen we 5 waardevolle tips om de balans te behouden en te genieten van de decembermaand zonder je gezonde levensstijl te verliezen:

Tip 1: Vasthouden aan Gezonde Gewoontes

We hebben misschien wel het hele jaar door gewerkt aan het opbouwen van gezonde gewoontes, zoals regelmatig bewegen en het maken van bewuste voedingskeuzes aan de hand van het Momentum Lifestyle Programma.

Uiteraard wil je voorkomen dat de decembermaand je van deze gewoontes afbrengt. Maar wees daar niet al te bang voor; zodra je hebt ervaren hoe het ook kan, heb je vaak ook de kracht om vast te houden aan wat je hebt opgebouwd.

Daarbij, de decembermaand kent maar een paar officiële feestdagen, zoals Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar. De meeste andere dagen in december zijn 'gewone' dagen.

Het is verstandig om deze dagen te gebruiken om bewuste keuzes te maken. Je kunt je gezonde gewoonten behouden en jezelf af en toe wat lekkers gunnen op de echte feestdagen.

Dit helpt je om je gezondheid te ondersteunen en voorkomt dat je je schuldig en/of overvol voelt tijdens de feestdagen. Het betekent niet dat je jezelf moet beroven van lekkernijen, maar eerder dat je een gebalanceerde aanpak hanteert.

Tip 2: Bewust Genieten

Bewust eten is een vaardigheid die extra tijdens de decembermaand van pas komt. Het betekent met aandacht proeven, goed kauwen en luisteren naar je lichaam.

Op deze manier kun je beter aanvoelen wanneer je voldaan bent en overeten voorkomen, zelfs als de angst om te veel te eten aanwezig is. Neem kleine hapjes en geniet van de smaken alsof het de eerste keer is.

Tip 3: De échte Betekenis van de Feestdagen

Terwijl de supermarkten vol liggen met allerlei verleidelijke feestelijke lekkernijen, is het belangrijk om de ware betekenis van de feestdagen, en eigenlijk de gehele decembermaand, niet uit het oog te verliezen.

Het draait uiteindelijk om tijd doorbrengen met geliefden en het delen van kostbare momenten. Onthoud dus ook dat je nooit verplicht bent om alles te eten of te drinken wat wordt aangeboden; je wordt er als persoon niet minder gezellig om. Je hebt altijd het recht om je eigen behoeften en gezondheid op de eerste plaats te zetten. 

Tip 4: Nieuwe Feestelijke Tradities

Sinterklaas en Kerst draaien vaak om eten, eten, en nog eens eten, maar wie zegt dat dit de enige manier is om de decembermaand te vieren?

Overweeg bijvoorbeeld het creëren van nieuwe tradities, zoals een spelletjesavond, creatieve projecten of avontuurlijke uitstapjes. Op deze manier kun je de focus weghalen van overmatig eten. Onthoud ook dat meer mensen dezelfde gezonde stappen willen maken, dus wees niet bang om het balletje op te gooien!

Tip 5: Stressbeheersing

Stress kan tijdens de decembermaand hoog oplopen en invloed hebben op je eetlust. Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de impact van stress op je gewicht en gezondheid. Blijf actief tijdens de decembermaand. Maak een wandeling na de maaltijd, speel actieve spelletjes met vrienden en familie, of doe aan lichte lichaamsbeweging om je energieniveau hoog te houden. Blijf in beweging, neem de tijd voor ontspanning, probeer los te laten wat buiten je controle ligt en zeg vaker 'nee' om stress te minimaliseren.


In deze feestelijke decembermaand is het van groot belang om te onthouden dat je kunt genieten van de decembermaand zonder je gezonde levensstijl te verliezen, zelfs als angsten en zorgen je vergezellen. Gebruik deze 5 tips om een gebalanceerde en vreugdevolle decembermaand te omarmen!


Oudere posts Nieuwe posts