De traditie van goede voornemens

De traditie van goede voornemens

Goede voornemens, het is een intrigerend fenomeen. Massaal maken we plannen voor het nieuwe jaar om vervolgens medio januari alweer terug te vallen in ‘oude’ gewoonten. Elk jaar opnieuw. En schrik niet, dan hebben we het dus over 80% (!) van de Nederlanders. Inclusief ondergetekende. Want gezondheidsbedrijf of niet; ook wij doen mee aan de decembersmoesjes. Waarom?

Traditie goede voornemens

Wishful thinking
Volgens een onderzoek van ING in 2013 dacht 80% van de Nederlanders dat in 2014 álles beter zou worden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. En dat terwijl ze in 2012 exact hetzelfde dachten.  Waarom elk jaar in dezelfde valkuil trappen, vraag je je dan af. ‘Wishful thinking’, is het simpele antwoord van Bas Smallenbroek, auteur van het boek ‘Goede voornemens in uitvoering’. Het niet voorbereiden van goede voornemens is volgens Smallenbroek reden van falen. En dat falen, dat is precies waardoor mensen het jaar juist allesbehalve positief beginnen. Niet voor niets valt Blue Monday in januari.

De top 5 goede voornemens voor 2014 waren:

1. Afvallen
2. Minder druk maken
3. Meer sporten en bewegen
4. Zuiniger leven
5. Beter voor mezelf

Decembersmoes
Positief aan goede voornemens: je hebt weer even gereflecteerd en bij je gedrag stil gestaan. Komt wat je doet overeen met wat je wilt? Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen. Minder positief: goede voornemens, betekent in de praktijk vaak op de lange baan schuiven. Zeker in het geval van slechte gewoonten als roken en ongezonde voeding, niet per se handig. Tijdens de vele feestdagen in december blijkt 94 procent van de Nederlanders beduidend meer te eten en minder te sporten dan anders. Slechts 29 procent voelt zich daar echter schuldig om, zo blijkt uit een onderzoek onder 522 Nederlanders van 16 jaar en ouder (nu.nl) .  Natuurlijk, december is de maand van de feestdagen, maar pak de agenda er nu serieus eens bij. Als je ruim rekent, hebben we het over welgeteld 5 dagen.

Nieuwe strategie

Conclusie: onder het motto ‘volgend jaar gaat er een andere wind waaien’, zijn goede voornemens vaak meer dan een excuus geven om nog even helemaal los te gaan. Uiteindelijk houdtnamelijk slechts 16% zich aan de gemaakte voornemens. Waarom jezelf pijnigen? Waarom eerst alles en vervolgens niets? Waarom niet gewoon een goede balans die de ene maand misschien iets meer de 'losse' kant op neigt en de andere keer weer de 'strenge'. Links en rechts van het midden, zeg maar. Het blijft een raadsel hoe mensen zichzelf zo voor de gek kunnen houden. Tegelijkertijd is het een mooie traditie en tradities moet je koesteren. Het is alleen even een kwestie van strategiebepaling. Wat denk je van 1 voornemen per jaar, dat voornemen goed voorbereiden en het daadwerkelijk volhouden? Kun je volgend jaar iets nieuws verzinnen? Rome is ook niet op 1 dag gebouwd. Een goede voorbereiding blijkt het halve werk. Wil je afvallen? Eet je – buiten de feestdagen - dan in december niet tonnetje rond, maar maak alvast een begin. En het belangrijkste: zorg dat je een plan hebt. Het Momentum programma bijvoorbeeld, is een strak 3 fasenplan, waarbij precíes weet wat je moet doen en daadwerkelijk een nieuw patroon aanleert. Écht goed voorbereiden doe je natuurlijk door het Momentum Programma vast in huis te halen, het bijbehorende 3 fasenplan goed door te lezen en de boodschappen vast in huis te halen. Ga doelgericht te werk. Want 1 uitkomst uit de onderzoeken is zo klaar als een klontje: mensen die hun goede voornemen daadwerkelijk volhouden, voelen zich stukken beter over zichzelf. En dat is het mooiste doel dat je je kunt stellen, toch?


Oudere posts Nieuwe posts